vrijdag 16 oktober 2009

Helder weer verwacht of niet?

Hieronder volgt een lijst met handige sites waar je op voorhand kan checken of het helder wordt of blijft. Sommige sites zijn erg toegespitst op amateur astronomen, met seeing condities en dauwpunt voorspellingen.
Ik check er vaak een aantal voor ik ga waarnemen, zo heb je een goede mix van voorspellingen van de diverse weermodellen.
Een overzichtje:

7Timer
Gebruikt intern CMC model en beweert 3 maal preciezer te zijn dan GFS.
Kies A-Panel voor een astro voorspelling voor de komende 72 uur op een exacte locatie, die je kan kiezen door coƶrdinaten of uit een gigantische wereld databank.
De bewolkingsgraad, transparantie, duisternis en algemene grondmeteo worden weergegeven.

AstroForeCast
Gebruikt het NOAA NCEP GFS model.
Transparantie voorspelling voor 7 nachten ver. Elke avond/nacht is in vijf vakjes verdeeld:
18u - 21u - 00u - 03u - 06u
De kleurcode duid de voorspelde transparatie aan van wit (bewolkt) tot diepblauw (erg transparante hemel). Erg goedvoor een snelle check.

Meteo region Nord
Franse weersite, maar ook van toepassing op Belgiƫ.
Geeft de bewolkingsgraad aan voor 7 dagen ver, verdeeld in 5 blokken van 08u tot 20u.
Spijtig genoeg geen avond/nacht voorspellingen, maar toch erg handig om in te schatten.
Blauw op de kaart is bewolking.

MeteoBlue
Erg gespecialiseerde en uitgebreide site met tal van voorspellingen, voor Europa gebaseerd op het NMM model te Basel, Zwitserland.
Deze site vereist een gratis login en paswoord, die je toegestuurd krijgt per mail.
Na inloggen krijg je een waaier aan mogelijkheden, maar de meest interessante is zeker de astronomische seeing en bewolkingsgraad voorspelling voor een gegeven punt of gebied.
Klik op 'Astronomy Seeing' en maak eerst een kaart aan, d.m.v. coordinaten (die je bv met Google Earth of Heavens Above toepassingen kan opzoeken), door op de kaart te klikken op een locatie of door een stad in te geven. Daarna klik je op 'Create Map'.
De resulterende pagina geeft een voorspelling per uur voor 7 dagen ver!
Getoonde resultaten: hoge/middelhoge en lage bewolkingspercentages, 2 seeing indexen, straalstroominvloed en geschatte seeing in boogseconden.
Zeer goede en gedetailleerde site.

MeteoSurf Couverture Nuageuse
Geeft kaarten van Europa weer met de GFS (NOAA) model bewolkingsvoorspellingen voor de komende 84 uur. Rode kleur staat voor bewolking.

Sat24
Geen verwachtingen of voorspellingen, maar echte visuele (overdag) en IR beelden ('s nachts) van de bewolking van de voorbije 2 uur, in 15min interval afgespeeld op een europese landkaart. Je kan inzoomen op de BeNeLux voor meer detail.
Erg handig voor een inschatting te maken van de komende bewolking voor de komende uren.

Met deze handige sites heb ik al vele avondjes buiten kunnen opzetten, zonder echt onverwachte bewolking. Af en toe ga ik ook eens waarnemen in Zeeland (NL) of in de Hoge Venen. Altijd leuk als je dan erg zeker bent van goed waarneemweer.

Groetjes, Peter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten